Tot ce trebuie să știi despre campania de PR

 În Branding personal, How to...

Orice antreprenor trebuie să știe conceptele care stau la baza unei campanii de PR reușite dinainte ca ea să înceapă, pentru a-și putea satisface nevoile și obiectivele stabilite.

Primul lucru pe care trebuie să îl fixezi înainte de a începe orice fel de pregătire este în strânsă legătură cu obiectivele strategice și se referă la tipul de campanie pe care vrei să o desfășori:

 • de poziționare
 • de conștientizare
 • de informare publică
 • de schimbare a atitudinii
 • de educare a publicului
 • de întărire a comportamentelor
 • de modificare a comportamentelor
 • destinată situațiilor de criză
 • de modificare sau consolidare a imaginii

Un alt concept foarte important al campaniei de relații publice este cel al planului. Planificarea te ajută să conștientizezi toți pașii pe care trebuie să îi faci și îți răspunde la o serie de întrebări, precum Ce vreau să obțin? (obiectivele strategice) În cât timp îmi doresc aceste lucruri? Prin ce mijloace pot să le obțin? Ce eforturi trebuie să depun în acest sens? Care sunt resursele necesare? Dar obstacolele? Cui mă adresez? Care este mesajul pe care îl transmit? Cum transmit mesajul? Deci, planul te ajută să îți stabilești toate aspectele necesare pentru a putea realiza o campanie amplă și bine definită.

Cum se realizeaza de fapt o campanie de PR

Foarte important este să începi de la 0, de la punctul în care campania nu există încă, și nu de la mijloc sau de la sfârșit. Poate părea o pierdere de timp să o iei pas cu pas însă atenția la detalii este cea care face, într-un final, diferența.

  • Pasul 0 ține de stabilirea clară a obiectivului sau obiectivelor strategice ale campaniei. Acesta poate varia, de la brand awareness, la creșterea cifrei de afaceri, la vizibilitatea în mediul online, creștea numărului de consumatori, etc.

 

  • Etapa numărul 1 se concentrează în jurul elaborării ideilor de campanie: trebuie efectuată o analiză detaliată a brandului: poziționarea lui pe piață, nevoile și dorințele, precum și plusurile și minusurile acestuia; apoi o analiză și a concurenților și tacticilor aplicate, care au avut sau nu succes la publicul-țintă;

 

  • Etapa numărul 2 trece ideile printr-un filtru de validare și testare, prin care vei putea observa calitatea lor dintr-o perspectivă externă.

 

  • Etapa numărul 3 constă în dezvoltarea ideilor și încadrarea acestora în domeniul profesional, în contextul social. Pentru asta trebuie să captezi publicul, să îi trezești interesul și să îl faci să acționeze în direcția pe care tu o prezinți.

 

  • Etapa numărul 4 este cea cunoscută de o mare parte dintre oameni ca fiind singura: execuția. Acum trebuie să scrii pitch-urile, articolele, să iei legătura cu media și să pui lucrurile în mers. Pitch-ul reprezintă prezentarea concisă a brandului sau produsului pe care îl scoți pe piață. Următorul pas este găsirea jurnaliștilor potriviți: dacă nu ai o bază de date va trebui să realizezi un research al jurnaliștilor pe domenii, pentru a stabili care sunt cei potriviți. În final, nu mai rămâne decât să îți creezi lista media cu publicațiile către care vrei să mergi și să lași campania să devină cunoscută.

 

  • Etapa numărul 5 este cea a măsurătorilor, care variază în funcție de tipul campaniei, de canalele de distribuție alese etc.

 

Structurarea Campaniei de PR

Se realizează în ordine logică, mai ales acum, după ce ai luat la cunoștință care sunt toate instrumentele necesare. Așadar, mai întâi trebuie să stabilești obiectivele strategice, apoi să definești tipul de campanie pe care vrei să o realizezi. În continuare, trebuie să clarifici care este problema pe care tu o soluționezi și să o păstrezi în atenția publicului pe tot parcursul desfășurării. Următorul pas ține de stabilirea audienței: este important să cunoști foarte bine profilul consumatorului tău ideal sau să creezi unul, care să răspundă la următoarele întrebări: Ce vârstă are? Ce ocupații are? Care sunt nevoile, pasiunile și dorințele lui? Ce locuri și rețele de socializare frecventează? Ce citește? În continuare trebuie să realizezi o analiză a pieței și să pui bazele strategiei propriu-zise de acțiune, după care vine partea creativă: stabilirea sau crearea mesajelor și elementelor de promovare, în funcție de ceea ce îți propui. În final, alege acei KPI relevanți metodelor tale și analizează rezultatele.

În concluzie, pentru a realiza o campanie de PR este absolut necesară schițarea unui plan detaliat pe care să îl urmezi în desfășurarea proiectului. În plus, trebuie să-ți pui publicul pe primul loc iar Ideile să fie trecute printr-un filtru de gândire extern pentru a stabili cât de relevante sunt. Agenția de PR Tudor Communication îți vine în ajutor și cu idei valoroase, dar și cu planuri personalizate. Contactează-ne pentru a atinge succesul împreună!

Cele mai recente postări

Spune-ne părerea ta!

Începe să tastezi și apasă Enter pentru a căuta