Știi cum să fii șef

 În How to...

Ca angajat, ai atatea motive sa iti urăști șeful: vine când vrea, dă ordine subalternilor, te pune să lucrezi peste program și te pedepește aspru când faci o greșeală, chiar insignifiantă.

Însă, dacă vrei să fii ca el, mai gândește-te o dată! A face management cu succes este o provocare, indiferent de vârstă sau experiență, mai ales dacă îți formezi o echipă nouă.

Privind din afară, n-ai zice că este atât de greu să fii șef… Ba este. E una dintre cele mai dificile funcții pe care ți le-ai putea dori. Pe umerii tăi atârnă responsabilitatea de a coordona echipa de angajați, dublată de curaj în luarea deciziilor și abilități personale și de comunicare.

Cum ajungi la inima echipei tale și, de acolo, către succesul dorit  

Un manager care cunoaște psihologia umană, trebuie să adune un grup de indivizi și să-i transforme într-o echipă. Printr-o comunicare clară, training-uri, meditație și respect reciproc, indivizii pe care i-ai ales se transformă într-o echipă. Acel “grup de oameni care împărtășesc aceeași viziune“, care vor conlucra la atingerea obiectivului afacerii tale.

Dacă vrei să îți construiești o echipă de succes, primul lucru la care trebuie să te gândești este auto-managementul. Tu ești cel care conduci echipa. De aceea, trebuie să îți dozezi energia, timpul și răbdarea, trebuie să gândesti în perspectivă și să fii cât mai pragmatic. Echipa ta are nevoie de un conducător capabil să facă față oricăror provocări, să își stabilească obiective pe termen mediu sau chiar lung și care să pună la punct strategii.

Adoptă atitudinea potrivită. A fi șef nu înseamnă că ai mereu dreptate sau că trebuie să îți supui angajații, timp de 9 ore, unor exerciții de putere. Ca să formezi o echipă, oamenii au nevoie de o persoană deschisă problemelor și inițiativelor, să aibă o atitudine pozitivă. Este nevoie să precizezi, încă din prima zi, că puteți fi prieteni, dar relațiile de muncă sunt prioritare și orice greșeală, costa. Deci, evită extremele! Daca vei fi prea permisiv, echipa ta se va dezorganiza și va scădea performanța. Dar, dacă ești prea dur, angajații tăi se vor simți persecutați și rezultatele negative vor apărea, mai devreme sau mai târziu.

Cunoaște-ți echipa. Pentru a construi o echipă care să reziste încercărilor profesionale și timpului, încearca să îți cunoști oamenii. Cu cât îi vei cunoaște mai bine, cu atât mai mult îi vei înțelege și vei afla ce anume îi motivează, care sunt nevoile lor, așteptările pe care le au de la jobul obținut. Fiecare zi în care investești în echipă, este o zi câștigată pentru toata lumea: pentru echipa ta, pentru tine, ca șef, dar mai ales, pentru afacerea pe care o conduci.

Educă-ți echipa. Învață-i să folosească întotdeauna limbajul pozitiv, să pună accent pe beneficii, să construiască și să dezvolte permanent relațiile de colaborare între membrii. În plus, obișnuiește-i ca atunci când nu înțeleg task-urile sau întâmpină dificultăți în realizarea sarcinilor, să ceară opinia și ajutorul celorlalți membri ai echipei.

Împărtășește-ți viziunea și obiectivele. Echipa trebuie să afle planurile tale de viitor. Acestea trebuie discutate, explicate, astfel încât fiecare memebru să aibă o idee asupra rolului pe care îl au în succesul afacerii tale. Viziunile și obiectivele trebuie consolidate în timpul întâlnirilor săptămânale sau lunare.

Apreciază-i meritele. Când apar situații neașteptate, dificile sau care necesită decizii rapide, iar echipa ta se descurcă, laudă-i, complimentează-i și mulțumește-le pentru efortul depus în atingerea obiectivelor. În plus, feedback-ul pozitiv le crește stima de sine, îi responsabilizează și îi motivează.

Reușita afacerii și echipei tale sta în interacțiunea cu oamenii și cunoașterea fiecărui membru în parte. Asigură-te că echipa a înțeles ce astepți de la ea. Chiar dacă relația dintre tine și angajați este una informală, nu uita că tu răspunzi pentru rezultatele echipei!

Mihaela Raluca Tudor
Mihaela Raluca Tudor
Sunt antreprenor, PR și strateg în branding personal. Ajut alți antreprenori, manageri și specialiști să devină mai puternici, mai influenți și mai credibili.
Cele mai recente postări

Spune-ne părerea ta!

Începe să tastezi și apasă Enter pentru a căuta