Proaspăt absolvent, caut job

 În How to...

Zilnic, mii de oameni candidează pentru post.

De ce crezi că angajatorul te-ar alege pe tine?

Faptul că îți cer experiență atunci când candidezi pentru un post, nu trebuie să te descurajeze. Realitatea demonstrează că angajatorii își doresc oameni cu experiență, însă nu toți o îi vor avea. De ce?! Pentru că cererea este mai mare decât oferta, iar tu poți fi privilegiat de acest aspect.

Fără loc de muncă, de unde experiență?

Nimic mai greșit. Ai posibilități variate să obții cunoștințele care să te facă remarcat în fața unui potențial angajator.

Poți începe prin internship-uri. Ca student sau tânăr absolvent, poți merge la o firmă de profil și solicita un post de internship neplătit, câteva ore pe săptămână. Mergi acolo și dă-ți interesul, învață, dobândește experiență. Stagiul de practică presupune sacrificii, însă dacă ești dispus să te gandești la viitorul tău, trebuie să stii că fiecare a inceput de undeva, iar în ani de muncă și sacrificii, au urcat pe scara profesională.

Experiența se poate câștiga și prin voluntariat. Orice activitate de pe urma căreia ai acumulat abilități de comunicare, de dezvoltare personală, se adaugă la valoarea de specialist. Dacă poți răspunde amabil la telefoane, rezolva situații de conflict, nu te rușina să incluzi toate aceste abilități desprinse din activitățile tale anterioare.

Caută posturile entry-level. Sunt o rampă de lansare în carieră. Metaforic vorbind, sunt precum un iepure care îți sare brusc în fața mașinii pe un drum îngust și, în doar 2 secunde, a și dispărut. Pentru a găsi aceste joburi, trebuie să accesezi constant site-urile de recrutare, să folosești sursele multiple de informare și rețelele de socializare, pe care s-au creat grupuri de job-hunting. The bottom line is că nimeni nu o să îți ofere un post, indiferent de măreața diplomă înrămată și atârnată de mama pe peretele din sufragerie, ci trebuie să te faci remarcat prin ambiție, dorința de a-ți construi o carieră și că vei lupta neobosit să îți atingi țelul.

Pune accentul pe potențial, atitudine și dedicare, nu pe experiență. Totul, printr-o scrisoare de intenție care, dacă este scrisă în mod sincer, dar complet, cu siguranță va fi citită până la capăt. Fii încrezător în șansele tale de reușită. Demonstrează-i cu fapte potențialului angajator că îți dorești să progresezi, că nu te temi de responsabilități, iar dedicarea te călăuzește în drumul spre reușita profesională. Scoate în evidență potențialul tău de a deveni cel mai bun în domeniul pentru care aplici. Poți apela la o serie de trucuri, precum: motivația clară pentru domeniu, capacitatea de a comunica și de a relaționa cu echipa, abilitatea de învăța rapid, de a progresa, loialitatea etc.

Creează-ți propria rețea de contacte profesionale. Participă la conferințe pe subiecte legate de domeniul pentru care aplici, evenimente de business, mergi la traininguri și oferă-le posibilitatea angajatorilor să te cunoască, fără să știe că ești un job-hunter.

Dovedește că vrei să îți construiești viitorul, călăuzit de ambiție. Indiferent de metoda pe care o vei aplica, asigură-te că este cea mai potrivită dorințelor tale profesionale, cea care îți va asigura succese mărunte, dar un drum lin spre reușită.

Succes!

Mihaela Raluca Tudor
Mihaela Raluca Tudor
Sunt antreprenor, PR și strateg în branding personal. Ajut alți antreprenori, manageri și specialiști să devină mai puternici, mai influenți și mai credibili.
Cele mai recente postări

Spune-ne părerea ta!

Începe să tastezi și apasă Enter pentru a căuta