Mare atenție la ce postezi

 În Comunicare strategică, How to...

Stiai ca angajatorii folosesc si retelele de socializare atunci cand cauta candidatul ideal? Sau ca intra pe Facebook sa iti vada profilul inainte sa ajungi la interviu? Ei bine, da. Pentru ca traim o revolutie in adevaratul sens al cuvantului, revolutia social media, comparabila cu alte momente istorice similare, doar ca mult mai rapida. La acest spectacol, Facebook are bilete pentru locurile din fata.

Este un gigant cu peste 600 de milioane de utilizatori activi in fiecare luna. Nu cunosc niciun alt secol in care domeniul relatiilor publice si personal branding sa se fi simtit mai bine pe continentul european (70% dintre utilizatorii activi nu sunt din SUA).

De aceea, in momentul in care iti creezi un profil pe acest Big Brother, alegi sa deschizi usa voluntar si sa spui unei lumi intregi cateva lucruri despre tine. Si chiar daca aceasta retea de socializare iti foloseste si in alte scopuri, ai in vedere ca poate contribui si la dezvoltarea vietii tale profesionale. Asa ca, un cont activ, folosit cu inteligenta si creativitate, poate deveni un aliat strategic redutabil in deservirea scopurilor tale.

Facebook-ul, un CV online. Prin urmare, atunci cand vrei sa investesti in imaginea ta, este momentul ca profilul de pe reteaua de socializare sa devina varianta online a CV-ului tau: poti oferi detalii legate de educatie, varsta, joburile precedente si experienta acumulata, detalii ce pot fi vizualizate de toata lumea. Un CV trebuie prezentat intr-un ton relaxat, colocvial, conversational, doar esti pe taramul comunicarii interpersonale. Personalitatea ta mai poate fi conturata virtual si in functie de evenimentele la care anunti ca vei participa sau cartile pe care le citesti. Cu alte cuvinte, fii deschis si cald. Foloseste multe poze smart cu tine sau de care esti convins ca o sa atraga atentia in mod pozitiv. Acestea sunt regulile de aur ale socializarii pe internet.

Inainte de completarea acestor campuri, insa, trebuie sa stabilesti cu tine insuti ce-ti doresti, ce urmaresti, pentru cine postezi, ce asteptari ai de la cititorii tai, la ce cariera visezi, cine esti, cine vrei sa fii. Cu alte cuvinte, e bine sa-ti fixezi obiectivele si strategia. Da, nu glumesc deloc. Ia in serios aceasta “unealta” si vei avea numai de castigat.

Din momentul in care ti-ai lansat pagina, esti un brand. Strategia: calitatea continutului. Orice publici poate fi folosit in contul bunei tale reputatii sau impotriva ta. De ce? Pentru ca un utilizator are in medie 130 de prieteni (recomandam sa ai cat mai multi). De fiecare data cand un utilizator comenteaza postarea unui alt utilizator, aceasta interactiune este impartasita cu alti 130 de prieteni. Si tot asa, vestile despre cine esti circula cu viteza internetului. De aici pana la succes, respectiv vizitarea profilului tau de catre potentialii angajatori, nu mai e decat un singur click.

Fotografia de profil spune multe despre tine. De aceea, in primul rand, alege o fotografie actuala, in care sa fii usor de recunoscut. Nu este indicat sa le produci surprize oamenilor cu care te intalnesti, mai ales daca ai fost vanat de un angajator.  O persoana care posteaza o fotografie retusata prea mult sau chiar falsa, lasa impresia unui trisor. Tot in sectiunea neincrederii intra si pozele care pun in valoare branduri vestimentare, masini sau diverse accesorii, care tipa disperat dupa atentie.

Si nu in ultimul rand, pagina ta de Facebook are nevoie de timp si atentie in fiecare zi. Cu cat esti mai atent, cu atat te vei bucura de rezultate pozitive. In caz contrar, pagina ta va muri.

Daca profilul tau te-a adus in fata angajatorului, felicitari!

 In prezent, e important pentru angajatori sa afle ca cei carora urmeaza sa le ofere un job, se descurca bine si in mediul online.

Tot ce trebuie sa faci acum este sa-ti pui la punct contul personal si sa treci la treaba chiar azi.

Mihaela Raluca Tudor
Mihaela Raluca Tudor
Sunt antreprenor, PR și strateg în branding personal. Ajut alți antreprenori, manageri și specialiști să devină mai puternici, mai influenți și mai credibili.
Cele mai recente postări

Spune-ne părerea ta!

Începe să tastezi și apasă Enter pentru a căuta